Otopark zemin Boyası
Otopark zemin kaplama boyası, otoparklarda zemini hazırlandıktan sonra zemin üzerine sürülen, zeminin ve zemin üzerinde hareket eden nesnelerin en az zarar görmesini sağlayan boyadır. Her zemine uygun, farklı hammaddelerden üretilmiş malzemelerin doğru kullanılması ile zeminin boyanması sayesinde zeminin korunmasına yardımcı olmaktadır. Bu işlemi alanında uzman olan kişiler ehil şekilde yaptığında zemin boyası uzun süre istenilen görevi yerine getirecektir.
Otopark Zemin Boyasına Neden İhtiyaç Duyulur?
Otopark zemin boyası, otopark zeminini ve genel olarak etkileşimde olduğu araba lastiklerini koruyarak her ikisinin de uzun ömürlü olmasını sağlar. Aynı zamanda boyama esnasında iyi planlanmış bir planlama ve yönlendirme ile otoparkı kullanan sürücüler için büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Gerek açık hava da gerekse bina içinde olan otoparklarda kullanılan zemin boyası doğru şekilde yapıldığında otoparkın işlevi en üst seviyeye çıkartılabilir.
Otopark Zemin Boyası Faydaları
Otopark zemin boyası kullanımı ile birlikte;
- zeminde çatlamaların önlenmesi,
- ağır yük taşınan araçların zemine hasarının en aza indirilmesi
- zeminin uzun ömürlü olacak şekilde kullanılır hale gelmesi
- sürücülere yönlendirme açısından kolaylık sağlaması
- otoparkın düz görünümünün yanı sıra daha canlı ve kullanıcı dostu bir ortam sunması
- otopark zeminin altında bulunan altyapı işlerine daha fazla dayanıklılık ve yapılan iş ve işlemlerin kötü görüntüsünün azaltılması
gibi faydaları sayılabilir ve çoğaltılabilir. Özellikle otoparkınızın durumuna ve kapasitesine göre uzmanlarımız tarafından alacağınız yardım sayesinde daha isabetli ve işe yarar bir plan dahilinde otoparkınızın zeminini boyatabilirsiniz.
Otopark Zemin Boyasında Kullanılan Malzemeler
Otopark zemin boyaması yapılmadan önce zeminin uygunluğu kontrol edilir. Eğer zemin boya için uygun değilse öncelikli olarak zemin boyası yapılmaya en uygun şekilde şap atılır ve zemin boyama işlemine hazır hale getirilir. Bu aşamadan sonra otoparkın genel olarak hangi tür araçlara hizmet vereceği, otoparkın büyüklüğü, otoparkın altında olabilecek altyapı hizmetlerinin durumu, otoparkın kapalı ortamda mı yoksa açık ortamda mı hizmet vereceği gibi detaylar belirlendikten sonra en uygun malzemeye karar verilir.
Otopark zemin boyaması yapılırken açık ve kapalı otoparklara özel boyama yapılmaktadır. Temelinde reçine bazlı içeriklerin kullanıldığı zemin boyaları kullanıldığı kategorilere göre sınıflandırılabilir. Burada önemli olan durumlar ise zeminin hangi malzemeden oluştuğu, kullanılacak olan boyanın kalınlığı ve üst kaplamanın ne şekilde yapılmasının planlandığıdır.
Açık Otoparklar İçin Polyurea Malzemesi Kullanımı
Açık otoparklarda yaygın olarak Polyurea malzeme kullanılır. Çift bileşenli (Polimer İzosiyanat – Amin Reçine) şeklinde üretilen polyurea açık otoparklarda güneş ışınlarına karşı daha fazla dayanmasından dolayı tercih edilmektedir. İçeriğindeki malzemeler sayesinde ultra viole ışınlara karşı dayanıklılık sağlamaktadır. Aynı zamanda zeminde oluşacak olan çatlaklara karşı polyurea maddesi kullanılarak zeminde oluşan istenmeyen durumlara çözüm üretmek mümkün olmaktadır.
Kapalı Otoparklar İçin Epoksi Malzeme Kullanımı
Kapalı otoparklarda ise yaygın olarak epoksi malzeme kullanılır. Epoksi boya içeriğinde barındığı reçinenin, farklı kimyasallar ve boya bileşenleri ile karıştırılması sayesinde oluşturulur. Bu karışım fiziki şartlara karşı boyanın dirençli olmasını ve dolayısı ile zemininde dirençli olmasını ve uzun süre dayanmasını sağlamaktadır. Özellikle trafiği yoğun olan yerlerde kullanılması zemin açısından koruma sağlamaktadır. Aynı zamanda sürücülerin kapalı ortamda rahat bir şekilde yolunu bulabilmesine de ortam sağlamaktadır. Gerekli kalınlıkta yapılan boyama sayesinde otoparkların kullanım alanından en fazla şekilde istifade edilirken bölümlendirmelerde sürücülerin en ekonomik şekilde istifade etmesine sebep olacaktır.
Açık ve Kapalı Otoparklarda Poliüretan Malzeme Kullanımı
Açık ve kapalı otoparklarda tercih edilen bir başka malzeme poliüretandır. Poliüretan boya otoparklarda parlak, yarı-parlak ve mat seçenekleri ile kullanılabilmektedir. Poliüretan boya aynı zamanda izolasyon amacıyla da kullanılabilir. Esnek kullanımından ve farklı seçeneklerinden dolayı poliüretan boya genel olarak tercih edilen bir çeşittir.