Poliüretan Zemin Kaplama
Poliüretan zemin kaplama yöntemi, zemin kalitesi ve uzun vadeli kullanımıyla bilinen zemin kaplama sistemidir. Esnekliği, aşınmalara ve darbelere olan dayanıklılığı sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir. Epoksi zemin kaplamalarına alternatif olarak kullanılan poliüretan zemin kaplama genellikle kimyasal ve mekanik etkilere uzun süre maruz kalan yerler için tercih edilmektedir.
Temizliği kolay olan poliüretan zemin kaplama işlemi için sırasıyla şu adımlar takip edilir:
- İlk olarak uygulanacak olan zemin nemden arındırılmalı ve pürüzsüz bir yüzey hâline getirilmelidir.
- Temiz ve pürüzsüz hâle gelen zemine astar atılır.
- 24 saat bekletilen astarın üzerine ara kat poliüretan zemin kaplaması yapılır. Ara kat istenilen kalınlığa göre ayarlanıp uygulanmalıdır.
- Ara katın üzerinden de 24 saat geçmesi beklenir. Bu süreçte ara kat kurumuş olur. Daha sonrasında son kat için poliüretan zemin kaplamasının reçinesi ve kuvars karıştırılır. Bu karışım mala yardımı ile zeminin yüzeyine uygulanır.
- Son olarak tarama işlemi yapılır. Bu işlem kirpi rulo ile yapılmaktadır. Tarama işleminin sebebi zemine atılan katların havasının alınmasıdır. Bu sayede homojen yayılması gerçekleşir.
Son zamanlarda genellikle parlak zemin tercih edilmektedir. Bunun sebebi parlak zeminin modern bir görünüme sahip olmasıdır. Parlak zeminden sonra en çok tercih edilen zemin kaplama çeşidi, mat poliüretan zemin kaplamalarıdır. Dekoratif görünümleri sebebiyle özellikle de yeni evlenen gençlerin favorisi hâline gelmiştir.
Poliüretan Zemin Kaplama Nerelerde Kullanılır?
Poliüretan zemin kaplamalar hijyenik olmaları ve kaymaz özelliğe sahip olmaları sebebiyle, genellikle spor salonlarında, oyun alanlarında ve yüzme havuzlarının etrafında kullanılırlar. Bu alanlar dışında poliüretan zemin kaplamanın uygulandığı yerler şunlardır;
- İşyerlerinde, ofislerde,
- İlaç ve kimya sanayilerinde,
- Alışveriş merkezlerinde,
- Depolarda,
- Otellerde,
- Hastanelerde,
- Motor ve uçak bakım atölyelerinde,
- Laboratuvarlarda,
- Üretim alanlarında,
- Fabrikalarda,
- Kafe ve restoranlarda,
- Kütüphanelerde,
- Sergi salonlarında,
- Okullarda,
- Sanat galerilerinde,
- Güvertelerde,
- Otoparklarda ve garajlarda,
- Mağazalarda,
- Sterilizasyon odalarında kullanılırlar.
Poliüretan Zemin Kaplamanın Özellikleri Nelerdir?
Poliüretan zemin kaplamanın bu kadar popüler olmasının başlıca sebebi diğer zemin kaplamalara nazaran daha ekonomik olmasıdır. Dayanıklı ve uzun ömürlü olması da tercih edilme sebeplerinin başında gelmektedir. Temizliğinin zor olmaması ve kolay kolay toz tutmaması sebebiyle de ev hanımlarına kolaylık sağlamaktadır. Estetik görünüme sahip olan poliüretan zemin kaplama aynı zamanda ses geçirmeme özelliğine de sahiptir.
Kaplandıktan sonra adeta yer ile bütünleşen ve bir milim bile kıpırdamayan bu zemin kaplama çeşidi yıpranmalara, darbelere, aşınmalara ve çiziklere karşı yüksek dayanıklılık göstermektedir. Yüksek mekanik ve kimyasal dayanıklılığı da olan poliüretan zemin kaplama elastik özelliğe de sahiptir. Parlak ve mat bir yüzeye sahip olmasının yanı sıra UV ve alev dayanıklılığı da mevcuttur. Antibakteriyel özellikte kaplanan bu zemin kaplama çeşidi, çatlakları örtme kabiliyeti sebebiyle de sıklıkla tercih edilmektedir.
Geniş bir kullanım alanına sahip olan poliüretan zemin kaplama, elastik yapısı sebebiyle çelik konstrüksiyon yapıların zeminlerinin kaplamalarında tercih edilirler. Sert ve esnek olarak ikiye ayrılan bu kaplama çeşidinin sert olanı genellikle sert zeminlerde uygulanır. Esnek olanı ise genellikle evlerde kullanılmaktadır. İzolasyon malzemesi olarak da kullanılan poliüretan kaplama soğuk havalardan ciddi derecede etkilenen yerlerde de tercih edilmektedir.
Yapışkanlık özelliğinin çok kuvvetli olması işlemlerin hızlı bir şekilde yapılmasına olanak tanır. Poliüretan zemin kaplamalar kimyasal dayanıklılığa sahip olduklarında dolayı çelik, metal gibi yapılardan kolay ayrılmazlar. Uygulanan zemine leke, iz bırakmadığından ve kalıcı deformasyon seviyelerinin çok düşük olmasından dolayı zemin kaplamalar arasında kendini öne çıkarmaktadır.